3 ting jeg har lært som selvstendig rådgiver, aka one-man-band

For ganske nøyaktig 10 år siden forlot jeg hovedstaden og jobben som forretningsrådgiver i PA Consulting Group. Behovet for et større støtteapparat rundt småbarnsfamilien var voksende, og vi pakket pikkpakket i en Toyota stasjonsvogn og kjørte nærmere hjemtraktene - til Trondheim. Huset hadde vi kjøpt usett, og om alt dette ikke var spennende nok, hadde jeg heller ikke en sikker jobb å gå til.

Jeg kunne sikkert ha valgt å søke lykken hos allerede etablerte konsulenthus, men jeg visste godt at jeg egentlig ikke er så glad i den slags. Jeg inspireres ikke av lange karrierestiger og finner store rammeverk kvelende. Med arvepenger nok til egenkapital, og litt hjelp med Brønnøysund-formaliteter, var Mind Potatoes født.

Med unntak av noen få vinteruker for 5-6 år siden, har lyset vært på i virksomheten, og her om dagen ble jeg spurt om hva som skal til for å lykkes med en sånn karriérevei. Om jeg skal dele mine 3 beste tips er det disse:

1) Bli lykkelig som generalist - ikke spesialist

En forutsetning for å jobbe med spennende oppdrag over tid, har for meg vært å kunne litt om mye. Som selvstendig rådgiver, har man begrenset tid og ressurser til å drive salg, og med et "one-man-band", med gitar under armen og basstromme på ryggen, stiller man sterkere for å løse varierte oppgaver hos få kunder. Ved å traktere flere instrumenter, kan man også briljere utenfor de vante melodiene, finne nye tilnærminger og bringe mer innovasjon og verdi til kunden. Over en tiårsperiode har jeg utviklet forretningsstrategier, ledet anbudsprosesser, spesifisert krav til nye digitale løsninger, styrt byggeprosjekter, fasilitert organisasjons- og prosessendringer, og produsert hundrevis av kommunikasjonspakker til alle former for publikum. Bortsett fra i Powerpoint er jeg ikke spesialist i noe, og det har vært en fordel.

2) Bruk fordelene ved å være liten - ikke hopp etter de store

Som selvstendig rådgiver ved siden av store konsulenthus (PwC, EY m.fl.) må man bruke det man har til sin fordel. Noen oppdrag krever med rette store orkester med melodiøse bransjeeksperter, taktfaste analytikere og rungende kommunikatører. Noen oppdragsgivere (dessverre ofte offentlig sektor) krever et stort orkester selv på de enkleste solooppdrag, spesielt ved å be om metodekompetanse og referanser som kun de store kan påberope seg. Mellom disse oppdragene finnes det derimot et hav av spennende muligheter for små aktører som får ting gjort, som kommer tett på kunder som ikke frykter "mersalg", og som vet at kvaliteten på leveransene denne uka bestemmer om du har oppdrag i den neste.

3) Sørg for at leveransene skinner - de selger ditt neste oppdrag!

Som liten har du ikke et salgsteam som går foran deg og lager fengende tilbud og forteller gode historier. Min erfaring er at det du leverer i dag, selger ditt neste oppdrag i morgen, og kvaliteten på sluttleveransen må være best i klassen. Tankegodset vil alltid være et resultat av ressurser, ekspertise og tid tilgjengelig, men det finnes ingen unnskyldning for å levere ting som SER slurvete ut. Utydelige budskap, rotete figurer og rufsete bruk av fonter og farger ødelegger ditt personlige brand og forringer din verdi.

Å være selvstendig rådgiver er ikke en karriérevei jeg vil anbefale alle. Selvstendigheten kan i stunder tendere til ensomhet, og hverdagen er uforutsigbar. Men med en nese for allsidig problemløsning, og et brennende ønske om å hjelpe andre til å lykkes, er det et fantastisk givende sted å være.


Ole Kroknes